ProÄ salát z ÄoÄky?
Klasiku v podobÄ› ÄoÄky na kyselo s vejcem nebo uzeninou zná jistÄ› každý. MinimálnÄ› na Nový rok si tento pokrm dá vÄ›tÅ¡ina z nás, aby se nás po celý následujÃcà rok drželi penÃze. Recept je jednoduchý, chutný a sytý. Ale! NiÄÃm vás nepÅ™ekvapÃ. VyzkouÅ¡ejte ÄoÄkový salát, který vás ohromà neskuteÄnou variacà chutÃ. NavÃc se dÃky zvoleným ingrediencÃm stane výživnou bombou. Dostanete tak do sebe mnohem vÃce zdravà prospěšných látek, než u klasické ÄoÄky na kyselo. Ale nebojte se, už samotná ÄoÄka je super zdravá. Je to luÅ¡tÄ›nina, která vyniká svým vysokým obsahem vlákniny, bÃlkovin, železa, vitamÃnu B a vápnÃku.Â
HnÄ›dá ÄoÄka je u nás nejběžnÄ›jÅ¡Ã, ale vyzkouÅ¡et můžete i jiné druhy ÄoÄky napÅ™Ãklad zelenou, Äernou nebo Äervenou.
Výhody salátu
Nesporná výhoda ÄoÄkového salátu je, že ho lze pÅ™ipravit ze surovin, které máte zrovna po ruce. Dá se skvÄ›le obměňovat, takže se vám jen tak nepÅ™ejÃ. DoporuÄujeme kombinaci s Äervenou Å™epou a kozÃm sýrem. Nebo zkuste kukuÅ™ici, balkánský sýr a petrželku. Zkrátka fantazii se meze nekladou. NÞe pÅ™inášÃme základnà recept.
Budete potřebovat:
- hnÄ›dou ÄoÄku
- cibuli
- mrkev
- Äervenou papriku
- uvaÅ™enou Äervenou Å™epu
- feta sýr
- na dresing: vinný ocet, hoÅ™Äice, majonéza, sůl
Postup:
- ÄoÄku namoÄte na 4 hodiny do vody a poté uvaÅ™te dle návodu do mÄ›kka
- na oleji Äi sádle osmahnÄ›te na drobno nakrájenou cibulku, mrkev a Äervenou papriku
- Äervenou Å™epu uvaÅ™te domÄ›kka nebo kupte již uvaÅ™enou
- feta sýr pokrájejte na kostiÄky
- pÅ™ipravte dresing z octa, hoÅ™Äice, majonézy a soli
- v mÃse smÃchejte slitou ÄoÄku, osmahlou cibulku, mrkev a papriku
- pÅ™isypte na kostiÄky pokrájenou Å™epu a feta sýr
- přelijte dresingem a dejte vychladit do lednice
- podávejte vychlazené
Tip: pokud vám pÅ™esto pÅ™ijde salát hladový, pÅ™idejte vejce uvaÅ™ené na tvrdo, plátky marinovaného tofu Äi uzený tempeh.