Studený čočkový salát: luxusní dobrota


ProÄ salát z ÄoÄky?

Klasiku v podobÄ› ÄoÄky na kyselo s vejcem nebo uzeninou zná jistÄ› každý. MinimálnÄ› na Nový rok si tento pokrm dá vÄ›tÅ¡ina z nás, aby se nás po celý následující rok drželi peníze. Recept je jednoduchý, chutný a sytý. Ale! NiÄím vás nepÅ™ekvapí. VyzkouÅ¡ejte ÄoÄkový salát, který vás ohromí neskuteÄnou variací chutí. Navíc se díky zvoleným ingrediencím stane výživnou bombou. Dostanete tak do sebe mnohem více zdraví prospěšných látek, než u klasické ÄoÄky na kyselo. Ale nebojte se, už samotná ÄoÄka je super zdravá. Je to luÅ¡tÄ›nina, která vyniká svým vysokým obsahem vlákniny, bílkovin, železa, vitamínu B a vápníku. 

HnÄ›dá ÄoÄka je u nás nejběžnÄ›jší, ale vyzkouÅ¡et můžete i jiné druhy ÄoÄky například zelenou, Äernou nebo Äervenou.

zelenina

Výhody salátu

Nesporná výhoda ÄoÄkového salátu je, že ho lze pÅ™ipravit ze surovin, které máte zrovna po ruce. Dá se skvÄ›le obměňovat, takže se vám jen tak nepÅ™ejí. DoporuÄujeme kombinaci s Äervenou Å™epou a kozím sýrem. Nebo zkuste kukuÅ™ici, balkánský sýr a petrželku. Zkrátka fantazii se meze nekladou. Níže pÅ™inášíme základní recept.

Budete potřebovat:

  • hnÄ›dou ÄoÄku
  • cibuli
  • mrkev
  • Äervenou papriku
  • uvaÅ™enou Äervenou Å™epu
  • feta sýr
  • na dresing: vinný ocet, hoÅ™Äice, majonéza, sůl

salát

Postup:

  • ÄoÄku namoÄte na 4 hodiny do vody a poté uvaÅ™te dle návodu do mÄ›kka
  • na oleji Äi sádle osmahnÄ›te na drobno nakrájenou cibulku, mrkev a Äervenou papriku
  • Äervenou Å™epu uvaÅ™te domÄ›kka nebo kupte již uvaÅ™enou
  • feta sýr pokrájejte na kostiÄky
  • pÅ™ipravte dresing z octa, hoÅ™Äice, majonézy a soli
  • v míse smíchejte slitou ÄoÄku, osmahlou cibulku, mrkev a papriku
  • pÅ™isypte na kostiÄky pokrájenou Å™epu a feta sýr
  • pÅ™elijte dresingem a dejte vychladit do lednice
  • podávejte vychlazené

Tip: pokud vám pÅ™esto pÅ™ijde salát hladový, pÅ™idejte vejce uvaÅ™ené na tvrdo, plátky marinovaného tofu Äi uzený tempeh.